
One Season Per Sport 

No student, male or female, is permitted more than one season in any sport during the same school 
year. 

Section 1289 of the School Code stipulates that female pupils shall be permitted to compete for a 
position in all interscholastic athletic activities, not just non-contact sports.  There is no right to 
participate on a team, only the opportunity to try out. 

The meaning of Section 1289 is that female students must have the opportunity in all sports to try out 
for the boys team of a sport, even if the school has a girls team in that sport.  The subsection does not 
require that female students of public schools be allowed to play on both the girls team and the boys 
team in the same school year. 

MHSAA Handbook Interpretation 32 prohibits any student from representing his or her school on both 
the boys team and girls team in the same sport during the same school year. 

 

 

 


